Media

BERICHTEN UIT KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN:

Sterke man Hams maakt debuut als acteur in tv-film

Bron: Tubantia 07-01-2011
VROOMSHOOP - Jarno Hams uit Vroomshoop is zaterdagavond te zien in de premiere van de tv-film 'De sterkste man van Nederland'. De film wordt vanaf 19.00 uur uitgezonden op Nederland 3. Hams speelt min of meer zichzelf. Hij is in de film de favoriet bij een wedstrijd om de titel de sterkste man van Nederland. Zijn figuur heet 'Eelco Nijenhuis' en is één van de bijrollen. Ook zijn broer Eric Hams is in de film te zien, hij is een van de figuranten.

De film 'De sterkste man van Nederland' is op 16 december voor het eerst vertoond in het Amsterdamse Tuchinski Theater. De opnamen voor de film zijn eerder in 2010 gemaakt tijdens een echte sterkste man wedstrijd in Lopik, waarbij diverse atleten in beeld komen, onder wie de broers Hams, Richard van der Linden, Patrick van der Kraan en Gijs Boeijen.

De hoofdrolspelers zijn echter de 12-jarige Luuk en Rene Doornbos. De laatstgenoemde is een acteur die een concurrent van Eelco Nijenhuis (Jarno Hams) speelt. In de film denk Luuk dat zijn vader de sterkste man ter wereld is. Zijn moeder Dorien die hem in haar eentje opvoedt, heeft daar altijd prachtige verhalen over verteld. Wanneer Luuk naar de middelbare school gaat wordt hij verliefd op de stoere Minke. Hij voelt voor het eerst de behoefte aan eenn vader die met hem over de liefde kan praten. Een overwerp waarover hij niet met zijn moeder kan of durft te praten.Tijdens een bezoek aan de lokale sterkste man competitie ontmoet hij Rene Doornbos, een deelnemer die net als hij rood haar heeft. De jongen en de sterke man raken bevriend. Als zijn moeder er achter komt dat Luuk zijn vader gevonden denkt te hebben, biecht ze de waarheid op....

Interview met Van Magazine

Ontmoeting der giganten
Sterkste Man van Nederland werkt hard voor erkenning van zijn sport
Met drie titels is Tukker Jarno Hams onbetwist de Sterkste Man van Nederland. In zijn rol probeert hij zijn discipline via de media en demonstraties erkenning te geven als topsport

Tekst: Jelle de Boo

Het is even slikken als je Jarno Hams met het grootste gemak een Zanussi wasmachine op zijn schouder ziet tillen. Dat doe je hem niet na. Gelukkig is er Nederland bijna niemand die het met hetzelfde gemak doet als de Vroomshooper. Als Sterkste Man van Nederland in 2004, 2005 en 2006 staat hij eenzaam aan de top. De concurrentie is er wel, maar Hams steekt er met kop en schouders bovenuit. Ook op wereldniveau draait hij goed mee, maar moet daar toch in een aantal krachtpatsers zijn meerdere erkennen. “Met name de mannen uit het voormalige Oostblok zijn ijzersterk,” vertelt hij als we hem thuis in Vroomshoop spreken. “Er is ook moeilijk tegenop te boksen, want zij worden stevig gesubsidieerd. Wij niet. Omdat we geen Olympische sport zijn, krijgen we geen steun van het NOC/NSF. Die jongens uit Rusland en Litouwen hoeven zich nergens zorgen over te maken en kunnen zich volledig richten op het trainen. Zij zijn daar ook echte sporthelden. Dat is hier wel anders. Onze competitie wordt niet echt als sport gezien. Bovendien negeert Studio Sport de Sterkste Man-competitie.” Toch is Jarno Hams dankzij de uitzendingen van RTL7 van de ‘Sterkste Man’ wel langzaam aan een bekend gezicht aan het worden in Nederland. Mede ook door een uitzending van de talkshow Jensen! waarin hij te gast was. “Daar zat nog wel een leuk verhaal aan”, vertelt hij. “Jensen was namelijk in tegenstelling tot normale uitzendingen vrij rustig. Dat kwam omdat ik hem van te voren had gewaarschuwd dat ik hem in de uitzending boven mijn hoofd zou tillen. Daarna werd hij wel heel rustig.” Dat hij wat vaker op televisie komt, vindt Hams prima. “Ik probeer toch zoveel mogelijk de sport te promoten.” Dat lukt hem aardig, maar toch is hij niet helemaal tevreden. “Naar de uitzendingen op RTL7 kijken ongeveer 500.000 mensen. Net zoveel als naar de Formule 1 als de race niet om twee uur ’s middags wordt uitgezonden.” Niet slecht, vindt hij, maar het kan beter.”

Aanleg om breed te worden

Dat Hams ooit Sterkste Man van Nederland zou worden, was niet van jongs af aan zijn doel. In zijn jeugd was hij een fanatiek voetballer. “Verdediger. Spijkerhard, maar wel fair.” Pas op twintigjarige leeftijd begon hij met het bezoeken van sportschool Mostert om wat breder te worden. “Toen ging ik met zulke grote stappen vooruit, dat me werd aangeraden mee te doen aan de Sterkste Man van Oost-Nederland. Ik was in die tijd vrachtwagenchauffeur en moest de hele nacht doorrijden om op tijd aanwezig te zijn. Ik gaf mezelf ook geen enkele kans. Maar ik werd gewoon derde.” Door dat verassende resultaat is Hams zich volledig gaan richten op de Sterkste Man-competitie. Hij gaf zijn baan op als chauffeur en ging bij Berend Veneberg, een grote naam binnen de Sterkste Man-wereld, trainen. Sinds die tijd is Hams letterlijk en figuurlijk een grote meneer in het circuit. Met zijn titels de afgelopen jaren drukte hij een stempel op de competitie.

Oude stal

Na de koffie bij de familie Hams laat Jarno zien waar hij traint voor de wedstrijden. Natuurlijk is daar de sportschool. Een klein, knus gebouwtje in Den Ham waar geen flashy fitnesstoestellen staan, maar gewoon halters en gewichten. “Hier komen alleen mensen die sterk willen worden en echt willen trainen” zegt hij. Om echter de onderdelen te trainen die hij tijdens de wedstrijden voor zijn kiezen krijgt, gebruikt Hams een andere locatie. Samen met een aantal andere jongen die meedoen aan de Sterkste Man-wedstrijden in Nederland traint hij in een oude kalverenstal op onderdelen zoals het tillen van betonnen ballen, wasmachines en vrachtwagenbanden. De loods wordt gehuurd door Marcel Mostert, eigenaar van de sportschool waar Hams traint en organisator van wedstrijden in binnen- en buitenland. Zelf komt Hams ook regelmatig in het buitenland. Zo was hij al in China, Maleisie, Sint Maarten, Zambia en Brazilië en dit voorjaar reist hij af voor een wedstrijd in Saudie Arabie. Net als bij de Nederlandse competitie zijn ook veel van zijn tegenstanders daar goede maten van hem. “Doordat je soms bij elkaar op hotelkamer ligt en samen eet, kent iedereen elkaar goed. Het respect onderling is ook erg hoog.”

Sponsor belangrijk

Ook al is Hams met zijn Nederlandse titels langzaamaan een bekend gezicht aan het worden, van zijn sport leven kan hij nog niet. Zonder sponsors is het lastig rondkomen. De reizen naar wedstrijden in het buitenland worden wel betaald door de organisatie, maar wil hij zijn vriendin meenemen dan moet hij dat zelf bekostigen. Jarno prijst zich erg gelukkig met zijn sponsor M Double You, een bedrijf in voedingssupplementen. Ook hij is bezig een lokale BMW-dealer hem te laten sponsoren en te zorgen voor een auto waarmee hij naar de wedstrijden kan rijden. “Ik ben als sinds ik me herinneren kan BMW liefhebber. En heb op de dag dat ik mijn rijbewijs haalde m'n eerste BMW gekocht.” Op dit moment rijdt hij een 5-serie en nieuwe BMW of andere auto zou niet ongelegen komen.

Sport & Fitness Augustus 2004
Jarno Hams pakt eindelijk de door hem zo felbegeerde titel!

Eindelijk had hij hem dan te pakken, de titel 'Sterkste Man van Nederland'. Jarno Hams was er duidelijk dolblij mee. Het zat er natuurlijk al jaren aan te komen, maar iedere keer was er net een andere kanjer die de titel voor zijn neus wegkaapte, dan weer Berend Veneberg, dan weer Wout Zijlstra, en vorig jaar Peter Baltus, al was dat een zeer close gevecht. Dit jaar was er, mede door het uitvallen van Sjaak Ruska, wel sprake van concurrentie aan de top, maar als Jarno goed zijn best zou doen en er niets zou misgaan, kon de titel hem eigenlijk niet ontgaan. En zo gebeurde het dan ook. Zelfs zijn kuitblessure hield hem vandaag niet tegen. Gestreden om de top werd er door drie man, Jarno Hams, Simon Sulaiman en Edwin Hakvoort. Het niveauverschil tussen de nummer 1 en de nummer 11 was groot, maar alle deelnemers vochten om hun eigen plaatsen. Op het allerlaatste moment werd Jan Haaring opgeroepen om de plek in te nemen van de geblesseerde Sjaak Ruska. Jan Haaring had zich als beste zevende geplaatst uit de twee voorrondes. Toch was de finale net een stapje te hoog gegrepen voor hem. Maar Jan Haaring weet nu wat hem te doen staat voor een volgend jaar. Van de overige debutanten verraste vooral Tom Jansen. Tijdens de voorronden kwam Tom Jansen nog niet zo uit de verf, weliswaar voldoende om zich als beste zesde te plaatsen voor de finale, maar tijdens de finale liet Tom zien dat hij daar wel degelijk zijn plaats verdient. Geoffrey van Rangelrooij hoopte op een plaatsje in de middenmoot, maar bleef jammergenoeg steken op de voorlaatste plaats. Michel Kragten verraste eveneens door na twee jaar achtereenvolgens als laatste te eindigen nu een hele mooie vijfde plaats te pakken! Dit jaar was een mooie wedstrijd van de Sterkste Man van Nederland, maar alvast een vooruitblijk op het volgend jaar.....dan zal het niveau een stuk hoger worden. Met de deelname van Sjaak Ruska, en de verwachte terugkomst van Eduard Leeflang en Sander du Burck. En wellicht dat er uit enige zuidelijke hoek nog een zeer sterke debutant te voorschijn zal komen!

DE TWENTERAND COURANT • Juli 2004
Vroomshoper Jarno Hams (29), werd gehuldigd op het gemeentehuis van Twenterand door locoburg. Blokland.

De ,Sterkste Man Van Nederland 2004’, de Vroomshoper Jarno Hams (29), werd gistermiddag feestelijk ontvangen op het gemeentehuis, om door loco-burgemeester Blokland te worden gehuldigd met zijn prestatie. In aanwezigheid van de wethouders Visser en Koops van ’t Jagt en de loco-secretaris, mevrouw Jaqueline Aan de Stegge, overhandigde Blokland de topsporter onder meer een oorkonde. Jarno Hams heeft op 22 juli in Enschede op het van Heekplein voor de eerste keer deze titel en de beker binnengehaald. Zaterdag wordt op RTL 5 het eerste deel van de wedstrijd uitgezonden rond 18.00 uur. Het tweede deel is een week er na.

Hij weegt 138 kg en is 189 cm. De bovenarmomvang meet 52 cm. Extreem groot, zegt hij zelf grijnzend. ‘Ik heb dan ook moeite om kleding te kopen. Het liefst heb ik T-shirts aan, dat zit het lekkerst. En die koop ik altijd bij Prima Fashion, want die hebben die extra grote maten. Ook ga ik wel naar Dennis Fashion. Daar ligt er af en toe ook wel iets dat mij past. Maar truien kan ik helemaal niet aan. De mouwen zijn altijd te nauw’. Erg vindt hij dat niet, want hij heeft nooit last van de kou, zegt hij. ‘’s Winters een trainingsjasje over het T-shirt, dat is genoeg’.
Op 22 juli werd hij tot zijn grote vreugde de sterkste man van Nederland, 2004. Een titel om trots op te zijn en een titel met een traan. Hij droeg dit namelijk tegelijkertijd bij de uitreiking op aan zijn vriend Robert Toerse, die enkele jaren geleden met de motor verongelukte. ‘Het gevoel dat ik had toen bekend werd dat ik de beste was, was een gevoel van emotionele bevrijding’, zegt hij. Jarno vertelt het verhaal van die vreselijke tijd rond 10 april 2000, toen zijn vriend met domme pech een motorongeval niet overleefde. Nog een paar dagen leefde de Vroomshoper, die geregeld in het ziekenhuis bezocht werd door Jarno en zijn vrienden. ‘Ik heb hem op zijn sterfbed beloofd dat ik ooit de titel zou halen en zo ja, dat ik hem aan hem op zou dragen. En niemand hoeft mij te vertellen dat iemand in coma niets meer hoort of ziet. Toen ik dat tegen hem zei merkte je op de een of andere manier dat hij het wel degelijk meekreeg’. Jarno is nog steeds onder de indruk van de dood van Robert. Hij is blij dat hij nu zijn belofte ingelost heeft.

Hoewel een zweepslag 12 dagen voor de grote wedstrijd hem bij de zeven onderdelen danig dwars zat, wist hij bij het begin van het zesde onderdeel al dat hij de titel binnen had. De kuit werd door ervaren medische hulptroepen volledig ingezwachteld en twee pijnstillers deden de rest. Toch verloor hij op het 2e onderdeel "de wheelflip" kostbare punten en de mentale klap kwam hard aan. ‘Ik zat eventjes volledig in een dip’, geeft hij toe. Maar dankzij de peptalk van zijn vrienden, coach Eddy Veneberg, organisator van de wedstrijd Marcel Mostert en 7-voudige titelwinnaar en scheidsrechter Berend Veneberg, werd het moreel weer omhoog gestoten. Jarno lacht. ‘Ik kreeg wel zo’n peptalk van Berend dat ik er kwaad van werd. En toen waren ze allemaal heel blij. Gelukkig, zeiden ze, hij is er weer’. Jarno Hams won daarna de rest van de onderdelen en het betekende zijn eerste titel als Sterkste Man van Nederland. Vanaf 1999 doet de Vroomshoper al een gooi naar deze titel, maar tot nu toe was er slechts een derde of tweede plaats voor hem weggelegd. Deze eerste plaats smaakt dus dubbel zoet.

Voetbalpassie.
Sport was altijd al een belangrijk tijdverdrijf voor Jarno Hams. Voetballen en zwemmen waren zijn grootste hobby. ‘Voetballen was een passie’, zegt hij. ‘Ik heb altijd in de hoogste jeugdteams van de Vroomshoopse Boys gezeten. Ik stond bekend om hard te schieten en ver de bal ingooien. En op de MAVO heb ik vroeger eens meegedaan aan een atletiek toernooi. Kogelstoten, speerwerpen en noem maar op. De records die ik toen haalde staan er nog steeds’.
Het is een genenkwestie, dat ‘sterk zijn’, geeft Jarno Hams grif toe. Iedere (oudere) Vriezenvener kent ongetwijfeld het verhaal van zijn vader Theo Hams, oud-badmeester in de Zandstuve, die op tienerleeftijd in het oude zwembad van Vriezenveen een staaltje van zijn sterkte liet zien. Hij bond onder elke voet een trottoirtegel, sprong in het diepe gedeelte (2 meter) en zwom zonder problemen naar boven. ‘Iedereen die er bij stond te kijken zei: hij komt nooit meer boven’, vertelt echtgenote Jennie. ‘Maar Theo is zo sterk, hij had er geen enkele moeite mee. Dat sterk en groot zijn hebben ze van de familie Oostendorp, Jarno’s oma. De jongens zijn allemaal sterk en rond de twee meter’.

De Sterkste Man van Nederland 2004 begon rond zijn twintigste met de krachttraining. Vier avonden in de week. ‘Ik ging met zulke sprongen vooruit, dat de andere jongens er gefrustreerd door raakten’, lacht Jarno. ‘Het ging geweldig!’. Er volgden dan ook al gauw wedstrijden voor de Vroomshoper. In 1996 werd hij –ongetraind- derde tijdens de strijd om de sterkste man van oost-Nederland. In 1997 belandde hij in de halve finale van de St.M.v.NL. en werd drie. En zo groeiden de successen, tot de glorieuze overwinning van 22 juli. De strijd werd gestreden op het Van Heekplein in Enschede, gadegeslagen door zo’n 2000 mensen. Maar dat zag Jarno nauwelijks. Wel zijn hechte vriendengroep die hem op alle manieren aanmoedigde. ‘Die zag ik wel’, geeft hij toe. ‘We zijn een groep van zo’n 30 personen. Het was fijn dat zij er waren’. Zijn vriend Edwin Hakvoort uit Kloosterhaar werd derde. Jammer, vindt de winnaar. Hij had hem de tweede plaats van harte gegund. ‘Maar Edwin verspeelde op het laatste onderdeel iets omdat hij duizelig werd’.
Semi-professioneel noemt Jarno Hams zijn sportloopbaan. Het is inmiddels voorbij een hobby gekomen. Daarbij is hij, samen met Marcel Mostert, buiten de trainings- en wedstrijduren vertegenwoordiger van een bedrijfje in voedingssupplementen. ‘Het is allemaal goed te regelen met mijn sportactiviteiten, want die zijn er meestal in het weekend’. Vriendin Eva vindt het allemaal geweldig. Wel heeft ze er moeite mee dat Jarno vaak in het weekend afwezig is, maar trots is ze absoluut op hem.

Augustus 2005
De Sterkste Man van Nederland en West-Europa
Jarno Hams

Jarno Hams draait een topseizoen. Hij werd dit jaar de Sterkste man van West-Europa, voor de tweede keer de Sterkste man van Nederland en hij was tweede tijdens de Dutch Grand Prix in een veld waar de hele wereldtop aanwezig was. Wij Nederlanders zijn altijd trots als ‘we’ ergens goed in zijn. Toch geniet Jarno Hams nog niet de bekendheid die hij naar aanleiding van zijn prestaties zou verdienen. Woamm! ging bij hem langs in het Overijsselse dorpje Vroomshoop.

Tekst: Holland Sport Pers / Nathalie Nuiten

Jarno Hams, 30 jaar, 1.89 en 140 kilo, nummer 7 van de wereld. Lange tijd stond Jarno Hams achter Sterkste Man legendes als Wout Zijlstra en Berend Veneberg. Hij heeft even moeten wachten om de ‘macht’ over te nemen, maar hij is er letterlijk en figuurlijk alleen maar sterker van geworden. Hams: ,,Ik heb ook het voordeel gehad dat ik van ze kon leren, bijvoorbeeld tijdens wedstrijden dat ik met één van hen een duo vormde. Vooral Berend is een man van de strategie, daar heb ik veel aan gehad.’’ Het typische in deze sport is het onderlinge respect tussen deze enorme spierbundels. Ook al zijn ze concurrenten, er wordt veel aangemoedigd. ,,De sportiviteit onderling is geweldig, in het buitenland misschien nog wel beter dan in Nederland. Ik heb bijvoorbeeld wel eens meegemaakt dat mijn spullen niet waren meegekomen met het vliegtuig. In dat soort gevallen kun je altijd dingen lenen van anderen, geen probleem.’’

Begin
Maar hoe kom je terecht in het circuit van de Sterkste Man-wedstrijden? Jarno’s verhaal: ,,Eigenlijk puur om wat breder te worden ging ik naar de sportschool, vond dat wel mooi. Anderen bleven ver achter bij mijn ontwikkeling, het ging me gewoon heel makkelijk af. Ik was in die tijd internationaal vrachtwagenchauffeur en dus enorm veel van huis. De organisator van de Sterkste Man van Oost-Nederland vroeg me mee te doen aan die wedstrijd. ‘Ik zou zeker niet laatste worden’ zei hij. Ik was 21 en de andere deelnemers waren allemaal rond de dertig. Ik had helemaal geen tijd om te trainen, had zelfs de hele nacht gereden om op tijd aanwezig te zijn. En ik werd gewoon derde in het klassement, terwijl ik de meeste onderdelen nog nooit gedaan had.
Wout Zijlstra was er ook en die gaf me het advies om bij Berend Veneberg te gaan trainen. In het begin had ik daar erg weinig tijd voor, ik zat tenslotte altijd op de weg. Maar vrachtwagenchauffeur is niet meer zo’n relaxt beroep tegenwoordig, op een gegeven moment zat ik door de stress tegen een maagzweer aan en moest ik drie weken rust houden. Ik zei tegen mijn baas dat ik een weekje thuis zou blijven en dan wel weer zou gaan rijden, maar binnen een paar dagen had ik mijn ontslagpapieren al binnen. Binnen twee weken reed ik voor Berend Veneberg op de vrachtwagen om de fitnessapparatuur van zijn eigen lijn te bezorgen en stond ik als portier aan de deur bij een discotheek in Hengelo. Elke zaterdag ging ik naar Berend om te trainen. Berend ging op een gegeven moment minder trainen en zich meer bezig houden met zijn eigen lijn in fitnessapparatuur en later met zijn eigen beveiligingsbedrijf. Ik kon wat spullen van hem gebruiken, die waren eigendom van Marcel Mostert. Marcel is een organisator van toernooien in binnen en buitenland en directeur van de IFSA (International Federation Strength Athletes), onze overkoepelende bond. Zo ben ik erin gerold.’’

Trainen voor de wedstrijden kan niet puur en alleen in een sportschool. Een vrachtwagen trekken bijvoorbeeld moet toch een keer geoefend worden. Maar, heeft Jarno ontdekt, dat kan ook geoefend worden met een busje dat op de handrem staat. ,,Eén kilometer van mijn ouderlijk huis staat een grote loods die we gebruiken. Daar trainen we met vijf jongens die ook meedoen aan De Sterkste Man-wedstrijden in Nederland. Ik heb één jaar alleen getraind, maar dat is niet te doen. Van alleen aanmoedigingen van de mensen om je heen word je op een gegeven moment gek. Nu inspireren we elkaar. Edwin (Hakvoort, red.) en ik zijn aan elkaar gewaagd en die andere drie onderling ook, een soort minicompetitie binnen de loods hebben we. Iedereen mag ook bij mij komen trainen, maar wel structureel, niet eenmalig.’’

Soepel
Na overwinningen is Jarno Hams de man van de radslag om de victorie te bezegelen. Iets wat je nou niet bepaald verwacht van zo’n grote vent. Midden in de huiskamer laat hij even zien hoe soepel hij in elkaar steekt. Op een paar centimeter na zit ie in een spagaat en hij kan zijn rug zo ver achterover buigen dat hij bijna in een negentig graden hoek met zijn benen uitkomt. ,, Voor mijn beweeglijkheid is het wel handig geweest dat ik altijd heb gevoetbald, 19 jaar lang. Twee jaar geleden heb ik mijn laatste voetbalwedstrijd gespeeld. Ik heb alle hoogste jeugdelftallen doorlopen, uiteraard als grote en sterke verdediger. Ik ben altijd zwaar gebouwd geweest. Ik heb ook een aardig schot, 135 kilometer per uur. Ik ben nog steeds lid en ga vaak kijken bij Vroomshoopse Boys. Ik heb ook aan kickboxen gedaan, dat is weer niet verkeerd gebleken voor mijn souplesse. Mijn vader heeft altijd aan waterpolo gedaan, tot z’n 47e zelfs. Maar dat gaat mij er te smerig aan toe, dat geniepige spelletje onder water is niks voor mij. Badmintonnen doen we ook regelmatig. Winnen van mijn vader is echter nog nooit gelukt. Mijn vader, broertje en ik zijn alle drie wel zwaar, maar toch heel wendbaar.’’
De link met voetbal komt in november weer bij toeval naar voren. Jarno wordt aan zijn knie geopereerd door de clubarts van FC Groningen, dokter Meins. Zijn meniscus wordt nagekeken en eventueel wordt er wat gruis weggehaald. Klinkt als een echte voetbalblessure, maar dat is het in dit geval niet. Jarno heeft echter geen angst voor een dergelijke kwetsuur, want hij is voornemens om weer elke week te gaan trainen bij Vroomshoopse Boys. ,,Voor mijn sprintsnelheid en explosiviteit zal het erg goed zijn. In een duel geef ik niet op, dus dan ga ik vanzelf tot het uiterste.’’
Vader Hams, die tijdens het gesprek binnenkomt en lekker onderuit zakt op de bank, is zo mogelijk nog groter dan Jarno. 165 kilo op het moment, schat hij zelf in. Moeders is echt een klein vrouwtje bij deze heren. Het verhaal over vader Hams die met stoeptegels aan zijn voeten zich naar de bodem van het zwembad liet glijden om doodleuk weer terug omhoog te zwemmen is in Vroomshoop en omstreken algemeen bekend. Jarno heeft zijn kracht dus zeker niet van een vreemde. ,,Je moet de genen hebben voor een bepaalde sport. Ik zou nooit een marathonloper kunnen zijn. Ik ben explosief, dus misschien zou ik wel als sprinter of verspringer aan atletiek kunnen doen. Ik was op school altijd een van de grootste en sterkste. Al mijn schoolrecords staan nog steeds. Ik heb nog een foto van ons schoolvolleybal team. Iedereen in hetzelfde shirt, behalve ik, want daar paste ik niet in. Ik heb als kind altijd naar de uitzendingen van de Sterkste Man gekeken, maar ik was er altijd van overtuigd dat mijn vader toch sterker was.’’

Ideaal
Hoe zou nu een ideale Sterke Man eruit zien? ,,De ideale Sterkste Man is in mijn ogen 1.93 lang, 140 kilo zwaar en heeft bovenarmen van minstens 50 centimeter omvang. Dat gewicht en die armen heb ik wel, maar die lengte net niet. Ik ben geboren met een kleine afwijking in mijn slokdarm. Dichtbij de maag had ik een zwakke plek, waar mijn voedsel in een soort zak bleef hangen. Daardoor ben ik totdat ik anderhalf was niet gegroeid en mis ik nu de vier centimeter die me de ideale lengte zouden geven. Mijn broertje is wel 1.96 en heeft qua bouw misschien nog wel veel meer aanleg dan ik, maar hij doet er niks mee. Zo af en toe komt ie eens trainen, maar echt fanatiek is ie niet.’’

Concurrentie
In 2003 won Peter Baltus de titel Sterkste Man van Nederland, daarna was het twee keer de beurt aan Jarno Hams. Deze zomer zette hij een unieke prestatie neer. Hij won alle zeven de onderdelen, dat was nog nooit eerder gebeurd. Hij wil nog veel Nederlandse titels toevoegen aan zijn CV en dit jaar had hij eigenlijk geen echte concurrentie. Maar Peter Baltus komt terug. ,,Peter won in 2003 met 0,5 punt verschil. Was ik één seconde sneller geweest op het onderdeel Stones, dan had ik de titel veroverd. Ik wist toen de tweede steen uit mijn handen schoot dat ik de titel niet meer kon halen. Peter komt weer terug in het circuit, dat vind ik alleen maar goed. Laat hem maar terugkomen, ik maak me geen zorgen. Ik wil nog wel een aantal Nederlandse titels, die kan ik niet genoeg hebben. En de Grand Prix in Nederland winnen lijkt me prachtig. Tot je 32 of 33e jaar kun je in kracht toenemen, dus ik kan nog vooruit.’’

Wie eenmaal in de huiskamer van de familie Hams zit, valt meteen midden in de gezelligheid. Moppen tappen met vader Hams, absoluut geweldig. Ook hij is door de uitzendingen op RTL7 ondertussen een bekende Nederlander geworden. Tijdens een wedstrijd afgelopen zomer stond hij toch wel even verbaasd. ,,We werden tijdens een wedstrijd voorgesteld aan Jarno Hams. Dat was een mannetje van een jaar of vier met exact dezelfde naam.’’ Jarno: ,,Hij was niet naar me vernoemd, maar die kinderen zijn er wel. De meeste Jarno’s van mijn leeftijd zijn vernoemd naar de legendarische motorcoureur Jarno Saarinen.’’
Kinderen die naar hem worden vernoemd, of in ieder geval ouders die inspiratie hebben gehaald uit zijn naam, maar toch is hij niet landelijk ontzettend beroemd. Frustrerend? ,,Ik zit bij de beste tien van de wereld en ik kan met deze sport net mijn geld verdienen. Ik heb altijd bij mijn ouders gewoond, omdat ik dat prettig vond maar ook omdat het financieel niet veel anders kon. Ik ben voor komend seizoen weer druk op zoek naar sponsoren, zeker nu de bond een aantal grote geldschieters is kwijtgeraakt. Ik hoor wel eens dat mensen zich afvragen waarom ik niet hoef te werken, maar dat doe ik wel degelijk. Ik geef bijvoorbeeld demonstraties (waarbij van een gewone fiets een vouwfiets wordt gemaakt) en werk achter de bar in de sportschool. Misschien moet ik mezelf commercieel meer uitbaten, maar ik focus me op de sport. Mijn sport.’’

Sponsoren