Biografie

NAAM:.................... JARNO HAMS.
GEB. DATUM:.......... 11-11-1974
GEB. PLAATS........... HENGELO (O)
WOONPLAATS:........ EMMEN.
LENGTE:................. 1.89 mtr.
GEWICHT:.............. 145 kg.
BEROEP:................ PROF. STERKSTE MAN.
Jarno is geboren op 11 november 1974 in Hengelo(o) zijn enorme kracht is genetisch bepaald, Jarno's vader, oud-badmeester van de Zandstuve, Theo Hams, bond op jeugdige leeftijd onder elke voet een trottoirtegel, sprong in het diepe gedeelte (3,5 meter) en zwom zonder problemen naar boven. ‘Iedereen die er bij stond te kijken zei: hij komt nooit meer boven’, vertelt echtgenote Jennie. ‘Maar Theo is zo sterk, hij had er geen enkele moeite mee. Ook is Theo meerdere keren benaderd om mee te doen aan de sterkste man van Vroomshoop.

Jarno is opgegroeid in Vroomshoop. Eerst aan de Prins Clausstraat en vanaf zijn 12e jaar aan de Stationslaan. Hij heeft in die tijd eerst de Pres. Kennedy school en daarna de Chr Mavo bezocht. Deze heeft hij afgesloten met diploma.
Een van Jarno's grootste hobby's is voetbal, Hij heeft 19 jaar gespeeld bij VV Vroomshoopse Boys en is nu nog steeds steunend lid. In die 19 jaar heeft hij als sterke en toch wel harde verdediger alle hoogste jeugdelftallen doorlopen. Daarna heeft hij nog een aantal jaren ook met veel plezier bij de senioren gespeeld.
Een andere grote hobby is zwemmen, kan natuurlijk ook niet anders met een badmeester als vader.
Toen Jarno een jaar of 19/20 was is hij samen met z'n grote vriend en coach tijdens de Sterkste Man wedstrijden Eddy Veneberg gaan trainen bij Sportcentrum Mostert in Den Ham. Eddy trainde al een tijd bij Mostert. Eddy is ook wel bekend als de Man met de Hamer van de Aquarius tv commercial.

In 1996 heeft Jarno voor het eerst deelgenomen aan een sterkste man wedstrijd, dit betrof de sterkste man van Oost-Nederland. ( zie bovenste foto)
Jarno behaalde bij deze wedstrijd de derde plaats achter resp. Gait Gerrits 1e en Robbert Wolters 2e. ( zie 2e foto rechts )

Jarno was toen vrachtwagenchauffeur en is dat daarna nog een half jaar blijven doen. Op een gegeven moment kreeg Jarno een aanbieding van discotheek Groothuis in Hengelo om daar als portier in dienst te komen.

Deze baan had als voordeel dat Jarno in staat was om het trainen weer op te pakken. In deze periode was Jarno vaak bezig met het helpen tijdens diverse nationale en internationale sterkste man wedstrijden. Hierdoor kreeg Jarno de smaak te pakken van het sterkste man circuit en zijn training verliep zodanig dat hij, op aanraden van Marcel Mostert, een aantal keren is gaan trainen met Berend Veneberg, de toenmalige sterkste man van Nederland.
Na een aantal trainingsesies met Berend, besloot Jarno om zich op te geven voor de eerste kwalificatieronde voor de sterkste man van Nederland 1998.

Jarno behaalde de tweede plaats op deze wedstrijd en plaatste zich zodoende voor de halve finale voor de Sterkste man van Nederland. Ook de halve finale werd goed doorstaan en Jarno plaatste zich samen met Peter Baltus en Gait Gerrits voor de finale van de Sterkste man van Nederland 1998. De finale is helaas niet doorgegaan i.v.m. tv perikelen, maar Jarno en Gait gingen samen
als tweede Nederlandse team naar de wedstrijd om de titel STERKSTE TEAM VAN DE WERELD!!!!
Wout Zijlstra en Berend Veneberg wonnen deze wedstrijd en mochten zich het sterkste team van de wereld noemen, Jarno en Gait werden verdienstelijk 6e.
Jarno had de eerste stap van zijn carriere gezet en debuteerde dat jaar, als 23 jarige jongeman, in het internationale sterkste man circuit.

In 1999 stond Jarno voor het eerst in de finale van de STERKSTE MAN VAN NEDERLAND En werd geljik 3e. Achter (1e) Berend Veneberg en (2e) Peter Baltus. En zo wist men dus ook dat er de komende jaren rekening gehouden moest worden met deze joungster.

In 2000 werd de halve finale in Vroomshoop door Jarno gewonnen. Deze wedstrijd was kort nadat Jarno zijn goede vriend Robert Toerse door een ongelukkig motor ongeval was verloren. En hij was er gebrandt op om deze wedstrijd, ook voor zijn maatje te winnen.
De finale verliep minder met een 4e plaats als eind resultaat.

De finale van 2001 was een wedstrijd waar veel van de atleten het vel van de handen trokken. Dit mede door het warme weer 32gr en geen wind. Het eind resultaat mocht er wel zijn. Een 2e plaats achter Wout Zylstra. De 3e plaats was voor Sander Du Burck.
Met deze Wout behaalde Jarno in 2001 een 3e plaats bij het STERKSTE TEAM VAN DE WERELD. Ook behaalden ze samen een knappe 3e plaats bij het STERKSTE TEAM OLYMPICS. Hier deden 19 teams aan mee.

 

2002
Begon goed met een 2e plaats bij het STERKSTE TEAM VAN EUROPA samen met Wout Zylstra. Helaas raakte Jarno bij deze wedstrijd geblesseerd aan zijn schouder. De finale van de STERKSTE MAN VAN NEDERLAND kwam daardoor te vroeg voor Jarno om te kunnen schitteren. Een 3e plaats was het eind resultaat. 1e werd Berend Veneberg 2e was Sjaak Ruska.
Later dat jaar miste Jarno mede door een trainings achterstand op 1 punt de Finale voor de Sterkste Man van de Wereld.

2003
Liet Jarno zien dat hij op tijd in vorm was voor de Sterkste Man van Nederland met een 3e plaats op de GRAND PRIX VAN NEDERLAND.
De finale van de STEKSTE VAN NEDERLAND werd een titanen strijd tussen Jarno en Peter Baltus. Deze wedstrijd werd gewonnen door Peter met het minimale verschil van een half punt. Nog nooit was een finale spannender. 3e werd Sjaak Ruska.

2004
Leek goed te beginnen met een nieuw Nederlands record bij het Boomstam tillen 170 kg!!! helaas raakte Jarno deze wedstrijd ook geblesseerd.

Door deze blessure kon Jarno helaas niet mee doen aan aan de Grand Prix van Nederland. Na een aantal weken van herstel leek Jarno op de goede weg terug. Een goeie test leek de Intercontinental Cup in Hongarije. Samen met Sjaak Ruska en Heinz Ollesh. Helaas kreeg Jarno een zweepslag in zijn linker kuit. Daardoor leek de finale en de titel STERKSTE MAN VAN NEDERLAND verder weg dan ooit.


Ondanks deze blessure stond Jarno 11 dagen later klaar om toch een gooi naar de fel begeerde titel te doen. Het werd een zware strijd met als resultaat een 1e plaats. Dus eindelijk was hij STERKSTE MAN VAN NEDERLAND!! En had hij de belofte die hij 4 jaar daarvoor aan het sterfbed van z'n maatje gedaan had. Dat hij ooit Sterkste Man van Nederland zou worden. En hem dan aan Robert Toerse op zou dragen, ingelost
De 2e en 3e plaats waren voor resp. Simon Sulaiman en Edwin Hakvoort.

2005
Een 1e plaats bij de GRAND PRIX VAN SPANJE was de eerste prooi voor Jarno. Daarna volgde een knappe 2e plaats bij de GRAND PRIX VAN NEDERLAND. Deze wedstrijd met een punt verschil gewonnen door Tomi Lotta.


De volgende wedstrijd die Jarno aan zijn palmares toevoegde was de strijd om de titel STERKSTE MAN VAN WEST-EUROPA.
Jarno liet er om de strijd voor de titel STERKSTE MAN VAN NEDERLAND geen twijfel over bestaan wie de sterkste was. Op indrukwekkende wijze won hij alle 7 onderdelen. Wat een nieuw record betekende. 2e werd Dave Mossing. Een geblesseerde Edwin Hakvoort werd knap 3e.
Een week later was de wedstrijd STERKSTE MAN VAN EUROPA hier haalde Jarno een toch enigszins teleurstellend resultaat 10e.
In Brazilie werd er gestreden voor 5 plaatsen om deel te mogen nemen aan de finale van de STERKSTE MAN VAN DE WERELD. Jarno begon goed met een Nederlands record op de Yoke Race. Maar liefst 30 meter moest er gelopen worden met 420kg!!!
Deze klus werd binnen 24 seconden geklaard.


Er volgden nog 7 loodzware onderdelen waaronder een deadlift op herhaling met 320kg!! Jarno had 7 herhalingen in 75 seconden. Wat overigens ook een nieuw nationaal record is. Helaas kwam Jarno in totaal 3 punten tekort om zich voor de zwaarste finale ooit te plaatsen.

2006
Nadat Jarno in November 2005 geopereerd is aan een scheurtje in de meniscus van zijn linkerknie. Nadat Jarno volledig van de operatie hersteld was, begon hij vol goede moed aan de voorbereiding voor het nieuwe seizoen. Helaas kreeg hij eind Januari een vervelende kaakontsteking, waarbij eerst een goeie kies verwijderd werd en de pijn dus niet weg ging. Na 8 weken is uiteindelijk de goede kies getrokken. Hierdoor was Jarno's voorbereiding al behoorlijk in de soep gelopen. Na een aantal weken training was het tijd voor de eerste wedstrijd van het jaar 'Grand Prix van Dubai'. Helaas raakte Jarno tijdens deze wedstrijd behoorlijk geblesseerd aan 2 van z'n ribben.
Deze nieuwe blessure zorgde ervoor dat Jarno 5 weken geen Sterkste Man training kon doen.


Na deze blessure ging het gelukkig een stuk beter. Een 3 plaats op de Grand Prix van Spanje en een week later opnieuw een 3e plaats tijdens de Grand Prix van Nederland, gaven aan dat de vorm er weer aan zat te komen.


8 Juli was het dan eindelijk weer zo ver en won Jarno zijn eerste wedstrijd van het jaar. En niet zomaar een. Hij wist voor de 3e keer Sterkste Man van Nederland te worden. Door de 6 van de 7 onderdelen te winnen ging de titel weer voor een jaar naar Vroomshoop.


22 juli vond in Sarvar (Hongarije) het WK voor teams plaats.
Jarno's teammaat voor deze wedstrijd was Edwin hakvoort. Die 2 weken nadat hij op het NK nog uitviel met een verdraaide wervel, weer helemaal fit was.
Vooraf zeiden Edwin en Jarno dat een plaats bij de eerste 3 mogelijk moest zijn. Ze begonnen goed met een 2e plaats op de Stones. Een 2e plaats op de Wheelflip en een 2e plaats met de Farmerswalk. En wederom een 2e plaats op de Medley. Na 4 onderdelen gingen ze dus aan kop, een loodzware Powerstairs volgde nog als laatste onderdeel. Een gedeelde 3e plaats op de Stairs bleek achteraf genoeg om de titel voor de 2e keer naar Nederland te laten gaan. Hongarije werd knap 2e. Titelverdedigers Finland werden 3e.

2007
Is goed begonnen. Ben lekker aan het trainen heb inmiddels een aantal wedstrijden gedraaid met redelijke tot goede resultaten. Er zit weer groei in, al zeg ik het zelf.
2006 was een jaar met verschillende blessures en daardoor kon ik geen vooruitgang boeken op 2005.
We zijn nu een aantal maanden in 2007 en ben tevreden hoe het nu gaat.
Ik heb me voor dit jaar een aantal doelen gezet. een belangrijke is nu eens eindelijk de finale van het WK te halen.
Ik ben er van overtuigd dat het moet kunnen, zeker als het zo blijft gaan als nu.
Het bewijs dat er nog groei in zit is volgens mij bewezen.
2007 is tot nu toe een mooi jaar. Nu ik de Grand Prix van Nederland heb mogen winnen.


Tijdens de Sterkste Man van Nederland was ik vanaf het eerste onderdeel goed scherp. En heb daarna de volle winst gehaald. Daarna nog een finale plaats gehaald tijdens het europees kampioenschap en daarmee m'n deelname aan het WK ook veilg gesteld.
Tijdens het WK in Zuid Korea heb ik voor het eerst de finale gehaald. In deze finale heb ik toch nog 2 persoonlijke records gehaald. Helaas viel ik tijdens de deadlift op herhaling met 340kg! uit met een verdraaide wervel. Werd daardoor laatste in de finale. Maar het doel de finale is wel bereikt.
Ik heb Daarna nog de GP van Tsjechie gewonnen en wel zeggen dat dit m'n sterkste en beste seizoen ooit is geweest.

2008
Is een jaar met veel ups en downs geworden. Zo was ik april nog nooit zo sterk en fit zo vroeg in het jaar. Helaas liep ik in de eerste wedstrijd een vervelende nek en schouder blessure op. Daarna kwam nog een buik infectie en keel ontsteking.
Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn hele voorseizoen in de soep liep.
Heb meerdere wedstrijden moeten afzeggen. En had m'n eerste fatsoenlijke resultaat pas begin juni tijdens de Champions League van Nederland, een vijfde plaats. Ik was tijdens deze wedstrijd niet in vorm en kwam veel onderdeel conditie tekort. Maar ben wel tevreden met de vijfde plaats.
6 weken later was van de Sterkste Man van Nederland.
Ook voor deze wedstrijd heb ik aangepast moeten trainen en heb maar 2 van de 6 onderdelen kunnen trainen. Toch kwam ik vol vertrouwen naar Puttershoek. Ik was op dat moment blessurevrij en was ervan overtuigd dat ik opnieuw zou gaan winnen. Dat ik opnieuw alle onderdelen zou winnen had ik nooit verwacht.
Al met al een jaar toch een persoonlijk top jaar voor mij. Ook omdat de Cup a Soup reclame het zo goed heeft gedaan en veel goeds heeft gedaan voor de Sterkste Man sport in het algemeen.
Volgend jaar is het NK bij mij in de achtertuin en zal ik er hopelijk 100% fit staan

2009
Is tot nu toe een jaar met z'n ups en downs.
Heb dit jaar nog maar 2 wedstrijden gedaan. Fibo en SCL Finland. Beide ben ik door blessures uitgevallen. Dit jaar al last van m'n duim, enkel, schouder en knie gehad. Daardoor niet veel looptrainingen kunnen doen.


Kwa kracht zit het goed. Deadliften en Boomstam gaan lekker. Momenteel ben ik zo goed als pijnvrij en kan ik lekker trainen. De eerstvolgende wedstrijd voor mij is de SCL in Terborg. Daar wil ik wel knallen en heb nog een paar weken om top te zijn.....
De SCL wedstrijd in Terborg is zoals inmiddels bij jullie bekend zal zijn erg slecht verlopen.  Heb daar een zware bovenbeen blessure opgelopen. En lig er voor de rest van het seizoen uit. Heb daar wel in het eerste onderdeel m'n oude record op de Boomstam met 2,5 kg kunnen verbeteren en het nieuwe Nederlandse record staat nu op 177,5 kg!!


2009 het seizoen zit er zo goed als op.
M'n pees is hersteld van de operatie en ik kan sinds half oktober weer beginnen met de opbouw van spiermassa op m'n linkerbeen. Het voelt goed, durf er nu ook meer spanning en gewicht op te doen. M'n knie wordt niet dik meer na de oefeningen en dat geeft toch wat meer zekerheid. Conditioneel kan ik nu ook weer aan het werk omdat ik nu ook weer kan fietsen en beter lopen.
Heb het gevoel dat het nu steeds sneller zal gaan.
Hoop begin 2010 weer in de loods  Loop en kracht onderdelen te kunnen trainen.

2010
2010 is een jaar geworden met veel geduld en af en toe een klein stapje terug doen. In mei na 11 maanden m'n eerste wedstrijd gedraaid. (voorronde midden NL) Heb deze wedstrijd voorzichtig aangedaan en toch een bovenbeen spiertje ingescheurd tijdens de Squat. Maar deze wedstrijd ondanks dat toch gewonnen.
Ruim een maand later was de Strongman CL wedstrijd in Ulft. Dat ik hier na precies een jaar weer stond was een bonus. Helaas moest ik na drie onderdelen de strijd staken om erger te voorkomen. Het NK was een maand later en daar wou ik toch wel fit verschijnen om terug te halen wat ik een jaar ervoor aan Simon in bruikleen had gedaan.
Heb op 18 juli 5 van de 6 onderdelen gewonnen en was na 5 onderdelen al niet meer in te halen. Voor de 6e keer Sterkste Man van Nederland!!


Die strijd ben ik helaas niet onbeschadigd uitgekomen en dat heeft er toch voor gezorgd dat ik dit jaar niet aan The Worlds Strongest Man mee heb gedaan.
Als ik daar voor mezelf een goed reslultaat had willen halen had ik 100% fit moeten zijn. En 110% moeten kunnen geven. Dit was helaas niet het geval en dan moet je eerlijk naar jezelf toe zijn.
Al met al toch een fijn jaar waarin ik tijdens trainingen meer gewicht als ooit heb getild en mezelf toch weer heb zien groeien in de goede zin van het woord.

 


2012.

Het jaar dat ik opnieuw moest bewijzen dat ik het nog in me had en nog niet afgeschreven was omdat ik in 2011 m’n titel niet kon verdedigen.

De basis die ik in al die jaren ervoor opgebouwd had was natuurlijk niet verdwenen. Moest gewoon weer zorgen dat ik een goed trainingsritme opdeed en de tijd nemen om weer in vorm te komen. Eerst was er natuurlijk de taak om me te kwalificeren voor de finale. De wedstrijd die ik hiervoor uitgekozen had  was de kwalificatie wedstrijd in Wapenveld. Vooraf was ik toch wel zenuwachtig. Het eerste onderdeel verliep ook niet helemaal als gewenst. Een 2e plaats achter Kelvin de Ruiter. De volgende 3 onderdelen verliepen wel volgens schema waardoor  ik tijdens het laatste onderdeel de Stones niet meer voluit hoefde te gaan.De Stenen waren ook smerig van het gras waar ze telkens oprolden en als je als laatste mag is dit zeker geen voordeel. De laatste steen heb ik daarom laten liggen. Een eerste plaats was zeker nadat ik de andere stenen in een snel tempo op de kar had gelegd.  Kwalificatie was een feit!

Een volgende echt serieuze test was de Strongman Champions League Holland in Zevenaar. Daar stonden een paar kanonnen onder wie Zydrunas Savickas, Laurence  Shahleai, Martin Wildauer en Johannes Arsjö. Nederland werd daarnaast ook nog vertegenwoordigd door Jan Wagenaar en Alex Moonen. Het werd een mooie strijd met een nieuw Nederlands record Boomstam tillen en een 3e plek op een SCL wedstrijd, een domme fout tijdens de Wheelflip zorgde ervoor dat ik de 2e plek achter Big Z misliep. Maar duidelijk was wel dat ik klaar was om mijn titel terug te halen in Kerkrade. En zo geschiedde, Ik was scherp en in vorm en heb geen fouten tijdens deze wedstrijd gemaakt. Op de Wheelflip na won ik de andere 5 onderdelen en na 5 onderdelen kon mij de winst al niet meer ontgaan. 7 maal Sterkste Man van Nederland. Er is maar 1 iemand die dit ook kan zeggen en dat is good old Berend Veneberg.
 

2011.
Is een jaar waarin alles goed begon. Zowel op persoonlijk als op sportief vlak. Eerste wedstrijd was de Iceman Strongman Champions League in Lapland. Dit was meer een voor fun wedstrijd en vooral een wedstrijd om m'n internationale vrienden weer te zien. Daarna goed aan de voorbereiding voor 2011 begonnen en eind mei was ik qua kracht sterker als ooit. Met o.a. Yokerace met 475kg en 3x165kg zowel op Boom als Axle. Stones t/m 180kg gingen er ook binnen 30sec op. Deadliften lag ook op schema..


Maar vanaf toen liep het even anders. Begin juni kwam ik zo het leek met nierstenen in het ziekenhuis te liggen. Dan sta je er toch mooi op als Sterkste Man v NL. Kan je normaal stenen tot 200kg tillen maar door een niersteentje niet meer rechtop staan. Helaas bleek het nog iets erger. Alvleesklierontsteking. Ziek, zwak en misselijk voelen. Binnen 3 weken 14kg afgevallen en alle goede vorm in 3 weken ook verdwenen. Daardoor m'n seizoen naar de kloten om het maar botweg te zeggen. Niet mee kunnen doen aan de SCL Holland. Maar nog erger m'n titel niet kunnen verdedigen. Nr 7 om op gelijke hoogte met Berend Veneberg te komen. En dan ook nog de 25e editie van het NK niet mee kunnen doen.. Echt erg zuur om opnieuw niet mee te kunnen doen.. M'n broer Eric maakte erg veel goed met een top 4 plaatsering. Jan Wagenaar werd uiteindelijk de verdiende winnaar van de Sterkste Man v NL 2011..2013.

Op jacht naar titel nummer 8.

Eind 2012 werd ik benaderd of ik mee wou doen met Sterren Dansen op het IJs.  Na daar even over nagedacht te hebben en we een aantal goede afspraken gemaakt hadden besloot ik mee te doen. Mensen eens iets heel anders laten zien als wat ze van me gewend waren.Dit is op zich erg goed gelukt. Kwam tot de halve finale, verder dan iedereen ook maar voor mogelijk had gehouden. Gevolg was wel dat ik in 12 weken tijd ook 12 kilo afgevallen was, 5 uur per dag schaatsen is ook zeker iets anders als sterkste man training.  

4 weken na dit avontuur stond de eerste wedstrijd al gepland. En niet tegen de minsten dus enige vorm was wel een vereiste. Dus vol goede moed de loods in en gelijk met serieuze gewichten aan de haal. Fout!! Een overbelasting van m’n SI gewricht als gevolg en dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat heel seizoen 2013 zo overboord gegooid kon worden! Als ik tot 75% van m’n max aan het trainen was ging het wel, maar daarboven ging het elke keer mis en protesteerde m’n SI gewricht zo dat ik weer kon bellen naar Kees Smelt om me te behandelen. Daarnaast ook andere methodes wel geprobeerd. Helaas was rust het enige dat hielp en kon ik wederom m’n titel niet verdedigen.

Sponsoren